Aktivnosti

Pozdravljeni v raju pod Blegošem! 

To je slogan, ki povezuje kraje Poljanske doline in veliko pove o naravnih lepotah doline. 40 km dolga dolina poteka od Škofje Loke do Žirov, skoznjo pa teče reka Poljanska Sora.

Z razgibanim terenom ponuja veliko možnosti za različne športne aktivnosti, obiščete pa lahko tudi številne kulturne in naravne znamenitosti.

Nekaj idej za aktivno preživljanje časa v naših krajih:

Pohodništvo in tematske poti

Celotna dolina je prepredena s številnimi potmi, primernimi tako za priložnostne kot za bolj zagrizene pohodnike. Poti so urejene in dobro označene. 

Najbolj poznan in obiskan je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja – Blegoš (1562 m), kamor vodi več različno težkih poti. Opis možnosti za vzpon na Blegoš: http://www.hribi.net/gora/blegos/21/176

Prekrasni pogledi se vam odpirajo tudi iz Slajke (789 m) in Ermanovca (1026 m), na Bukov vrh (796 m) so včasih romali zaradi glavobolov, v zelenju Koprivnika (1393) se boste nadihali svežega zraka in si spočili oči, Stari vrh je 1217 m visok vrh na istoimenskem smučišču, na Malenskem vrhu stoji cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je nekoč privabljala številne, danes pa bolj posamične romarje. Bevkov vrh (1051 m) je točka Slovenske planinske poti in ponuja razgled proti severni Primorski, z Mladega vrha (1374 m) boste lahko pokukali v Selško dolino, zanimivost Pasje ravni je ta, da je njen vrh raven, na njem pa stoji vremenski radar, ogled sončnega zahoda pa priporočamo na Sivki (934 m).

 Več informacij za pohodništvo v Poljanski dolini najdete na:  http://www.poljanskadolina.com/sl/content/dozivetja/pohodnistvo.html

Po naši dolini se lahko odpravite tudi po raznovrstnih tematskih poteh, po katerih boste lahko spoznali naravno in kulturno dediščino naših krajev. Ob teh poteh bo zaigralo srce tudi ljubiteljem domačih dobrot. Opis tematskih poti: http://www.poljanskadolina.com/sl/content/dozivetja/tematske-poti.html

Kolesarjenje

Ljubitelje koles bo brez dvoma prepričal Kolesarski krog Občine Gorenja vas – Poljane, ki poteka približno po mejah naše občine in išče najlepše, najatraktivnejše točke in točke z najlepšim razgledom, kjer se kolesar lahko ustavi, razgleda, spočije in okrepča.

Prijetne in varne poti kolesarja peljejo mimo kulturnih in zgodovinskih spomenikov, prenočišč, okrepčevalnic ter čudovitih razgledov.

Celotna trasa je dolga in za povprečnega kolesarja tudi naporna, zato je razdeljena v tri etape, te pa še v podetape, ki se lahko samostojno zaključijo. Skupna dolžina kolesarskega kroga je 115 km in ima 3.400 višinskih metrov vzponov in spustov.

Več o kolesarskem krogu: http://www.poljanskadolina.com/sl/geo/poti/kolesarski-krog-obcine-gorenja-vas-poljane.html

Ribolov

Poljanska Sora, izvira pod razvodnico donavskega in jadranskega porečja. Ne le potočna postrv, tudi lipan se pojavlja že skoraj v delu ob izviru. Poljanščica je v celotnem toku idealna lipanska voda, v kateri ima svoj življenjski prostor tudi sulec. Brzice, tolmuni in prelivi so lahko dostopni, tako da je reka lovna v celem toku. Je odlična voda za muharjenje, zlasti na lipana.

Smučanje

V naši bližnji okolici se nahajata dve urejeni smučišči in sicer:

SMUČIŠČE STARI VRH:  Smučišče Stari vrh predstavlja osrednji zimskošportni turistični center Škofjeloškega hribovja, ki je od Hotavelj oddaljeni 19, od Ljubljane pa 35 km in je s svojimi 55 hektari smučarskih prog, na nadmorski višini od 580 m do 1217 m, primeren za vse zahtevnostne ravni smučarjev – od začetnikov, srednje izkušenih do vrhunskih smučarjev in tekmovalcev. Pestro ponudbo smučarskih prog smučišče dopolnjuje tudi s ponudbo za nesmučarje. V Snežnem parku je na voljo, sankališče, »bob« steza za drčanje z zračnicami, manjša skakalnica in različna otroška igrala. (Vir: https://starivrh.si/index.php/o-smuciscu/)

SMUČARSKI CENTER CERKNO: Smučarski center je od Hotavelj oddaljen le 12 km, obsega 70 hektarov urejenih smučarskih površin, primernih tako za začetnike kot za izkušene smučarje. Ob pomanjkanju naravnega snega lahko prizadevni turistični delavci s snežnimi topovi zasnežijo celotno smučišče. Za smučarje tekače je urejenih 5 km tekaških prog.

Odlično urejene proge, najsodobnejše in najvarnejše naprave, kakovostna ponudba ostalih storitev, na čelu z Alpsko perlo na vrhu Smučarskega centra Cerkno, so glavni razlogi, da je SC Cerkno prejel laskavo priznanje Naj slovensko smučišče (v sezonah 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2016/17, 2017/18, 2018/19), ki ga v vseslovenski radijski akciji podelijo obiskovalci in poslušalci iz vse Slovenije, ponovno pa smo prejeli tudi priznanje Družini prijazno smučišče. (Vir: https://www.ski-cerkno.com/sl/smucanje.html)

Gobarjenje

“Gobarjenje je zame predvsem zanimivo učenje in ena najlepših sprostitev v naravi”, pravi strasten gobar Vili Hajdinjak, ki že več kot štiri desetletja nabira in spoznava gobe.

V čudovitih gozdovih po okoliških hribih in bližnjih planotah lahko najdete številne užitne gobe in zraven uživate v prijetnem sprehodu.

Znamenitosti:

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki ga je v tridesetih letih 20–ega stoletja gradila Kraljevina Jugoslavija kot obrambno črto na meji s Kraljevino Italijo. Ena najbolj ohranjenih utrdb Rupnikove linije je podzemna utrdba na Golem vrhu, katero si lahko ogledate v spremstvu vodnika. Redni ogledi utrdbe so organizirani vsako prvo soboto v mesecu, ob 10. uri.

Dvorec Visoko - Tavčarjev dvorec nosi ime slovenskega pisatelja in politika Ivana Tavčarja, po rodu poljanca, ki je dvorec kupil leta 1893. Njegovo najbolj delo je zgodovinski roman Visoška kronika, ki pripoveduje o zgodovini rodov gospodarjev na Visokem. Prepričani pa smo, da ga ni med nami, ki ne bi poznal njegove povesti, ki je doživela tudi filmsko uprizoritev, Cvetje v jeseni. Zgodba o ljubezni med izobraženim mestnim gospodom Janezom in preprostim kmečkim dekletom Meto.

V dvorcu si danes lahko ogledate stalno razstavo Visoška domačija pripoveduje, v lično opremljeni kavarni z letnim vrtom pa pocrkljate svoje brbončice.

Mogočni bronasti kip pisatelja stoji za dvorcem in gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam. Na robu gozda pa stoji kapela z družinsko grobnico, kjer je pokopan Tavčar skupaj s svojimi sorodniki.

V kolikor se pripravljate na pomemben korak pa lahko čarobnost Tavčarjevega dvorca doživite s poroko v čudoviti poročni dvorani z bogatimi stropnimi poslikavami, ali pa na prostem, v objemu okoliških gričev in gozdov, s pogledom na cerkev sv. Volbenka.

Šubičeva hiša: rojstna hiša slovenskih slikarjev Janeza in Jurija Šubica. Muzejska zbirka ponuja sprehod skozi umetnost slikarjev Šubičeve rodbine.

Trg Ivana Regna: nosi ime po biologu in enem prvih slovenskih znanstvenikov, ki so po 1. svetovni vojni delovali in raziskovali v tujini. Na trgu stoji vodnjak, ki je posvečen čaščenju ljubezni in je delo domačina, akademskega kiparja Metoda Frlica.

Rojstna hiša Antona Ažbeta stoji v Dolenčicah (pod Starim vrhom). Anton Ažbe se je rodil v kmečki družini, vendar si je izbral umetniško pot in postal svetovno prepoznaven slikar, ki je večino svojih ustvarjalnih let preživel v Münchnu.

V obnovljeni hiši V hiši je urejena spominska soba z utrinki iz slikarjevega življenja in reprodukcijami njegovih del.

Neškova brv je zgrajena kot most za pešce z dvokapno streho, ki so bili v preteklosti zelo pogosti v Poljanski dolini. Predstavlja spomin na 18 lesenih mostov in tri brvi, ki jih je Poljanska Sora odnesla v povodnji leta 1926.

Rudnik urana Žirovski Vrh – muzej na prostem. Od leta 1990 je rudnik zaprt, ogledati pa si je možno muzej na prostem, kjer so razstavljena orodja, ki so jih uporabljali v rudniku v času delovanja. Poleg stojijo tudi informacijske table, na katerih si je mogoče prebrati veliko o zgodovini rudnika in pridobivanju uranove rude.

Naravni izvir tople vode Kopačnica (pr Topličarju)