Proizvodi

DAROVI NARAVE – NIČ ODVZETO IN NIČ DODANO

Osnova za vse izdelke je sveže sadje.

SOKOVI

Vsi naši sokovi so narejeni iz svežega sadja, imajo 100% sadni delež in so brez vsakršnih dodatkov. Samo sadje.

JABOLČNI SOK

Mnogi poznajo blagovno znamko Matic predvsem zaradi jabolčnega soka. Morda mu ravno zato posvečamo še prav posebno pozornost.

Ker pri proizvodnji  ni mogoče zagotoviti vedno enakega razmerja med uporabljenimi sortami jabolk se lahko vsaka serija soka razlikuje od drugih, tako po barvi kot tudi po okusu. Od kakovosti in zrelosti sadja ter vsebnosti encimov je odvisna bistrost soka.

Proizvodnja jabolčnega soka se torej začne z izbiro sadja. V prvi fazi se sadje opere, potem zmelje in stisne. V velikih cisternah počaka 12-24 ur, da se zbistri. Sok filtriramo z naplavnim filtrom, pasteriziramo in istočasno napolnimo v stekleno embalažo ali tako imenovane 'Bag-in-box' vreče. Pri pasterizaciji oz.toplotni obdelavi pazimo, da le to izvajamo pri čim nižji temperaturi, ker s tem soku ohranimo poln okus in veliko koristnih sestavin.

MEŠANI SOK

Postopki pri proizvodnji mešanega soka so enaki kot pri jabolčnem, le da jabolkom dodamo različne sorte hrušk in/ali avtohtono grozdje dozorelo v Poljanski dolini.

HRUŠKOV SOK

Glavna surovina so avtohtone domače tepke, ki obrodijo vsakih nekaj let, zato tega soka nimamo vedno na razpolago. Za uravnavanje okusa dodajamo še hruške drugih sort. Specifika hruškovega soka je ta, da ima lahko več usedline.

V ponudbi so naslednji sokovi:

JABOLČNI KIS

Jabolčni kis izdelujemo po tradicionalnem postopku, ki je precej dolgotrajen. Iz jabolk najprej stisnemo jabolčni sok, pri katerem morata v nadaljevanju poteči dve fermentaciji, najprej alkoholna, pri kateri sladkor povre v alkohol, nato še ocetno-kislinska fermentacija, pri kateri se alkohol spremeni v ocetno kislino.

Naš kis ima minimalno 5% kislost, zato je njegov rok trajanja neomejen.

V ponudbi je:

SUHO SADJE

Sušenje je najstarejši način konzerviranja sadja. S tem, ko sadju odvzamemo vodo, onemogočimo razvoj mikroorganizmov, ki bi povzročili kvarjenje.

Po klasičnem postopku sušimo jabolčne, hruškove in kakijeve krhlje, slive (s koščicami) in jabolčni čips.

Naše suho sadje je nekoliko trše in temnejše od industrijsko sušenega, ker pri pripravi ne uporabljamo žvepla ali drugih dodatkov. Izdelki so pridelani in predelani naravno.

V ponudbi so:

 JABOLČNO VINO - CIDER

Alkoholno prevret jabolčni sok na Poljanskem imenujemo mošt. Širom Slovenije ima različna imena: tolkovec, tolkec, tukla, bunkovec, jabolčnik, jabolkovec, jabolček, cider. Pridelava je enako zahtevna kot pridelava običajnega vina. 

Vse izdelke si lahko podrobneje ogledate ali kupite v naši SPLETNI TRGOVINI.