Proizvodi
DAROVI NARAVE – NIČ ODVZETO IN NIČ DODANO
Osnova za vse izdelke je sveže sadje.
- Naravno je prvo vodilo, ki nas spremlja pri proizvodnji vseh izdelkov.
- Kakovost zagotavlja sodobna oprema in izbor sadja.
- Tradicija igra pomembno vlogo v našem življenju in delu.
SOKOVI
Vsi naši sokovi so narejeni iz svežega sadja, imajo 100% sadni delež in so brez vsakršnih dodatkov. Samo sadje.
JABOLČNI SOK
Mnogi poznajo blagovno znamko Matic predvsem zaradi jabolčnega soka. Morda mu ravno zato posvečamo še prav posebno pozornost.
Ker pri proizvodnji ni mogoče zagotoviti vedno enakega razmerja med uporabljenimi sortami jabolk se lahko vsaka serija soka razlikuje od drugih, tako po barvi kot tudi po okusu. Od kakovosti in zrelosti sadja ter vsebnosti encimov je odvisna bistrost soka.
Proizvodnja jabolčnega soka se torej začne z izbiro sadja. V prvi fazi se sadje opere, potem zmelje in stisne. V velikih cisternah počaka 12-24 ur, da se zbistri. Sok filtriramo z naplavnim filtrom, pasteriziramo in istočasno napolnimo v stekleno embalažo ali tako imenovane 'Bag-in-box' vreče. Pri pasterizaciji oz.toplotni obdelavi pazimo, da le to izvajamo pri čim nižji temperaturi, ker s tem soku ohranimo poln okus in veliko koristnih sestavin.
MEŠANI SOK
Postopki pri proizvodnji mešanega soka so enaki kot pri jabolčnem, le da jabolkom dodamo različne sorte hrušk in/ali avtohtono grozdje dozorelo v Poljanski dolini.
HRUŠKOV SOK
Glavna surovina so avtohtone domače tepke, ki obrodijo vsakih nekaj let, zato tega soka nimamo vedno na razpolago. Za uravnavanje okusa dodajamo še hruške drugih sort. Specifika hruškovega soka je ta, da ima lahko več usedline.
V ponudbi so naslednji sokovi:
- JABOLČNI SOK 1l v stekleni embalaži
- JABOLČNI SOK 0,75 l v stekleni embalaži (buteljke)
- JABOLČNI SOK 5l v bag-in-box embalaži
- MEŠANI SOK 1l v stekleni embalaži
- HRUŠKOV SOK 1l v stekleni embalaži
JABOLČNI KIS
Jabolčni kis izdelujemo po tradicionalnem postopku, ki je precej dolgotrajen. Iz jabolk najprej stisnemo jabolčni sok, pri katerem morata v nadaljevanju poteči dve fermentaciji, najprej alkoholna, pri kateri sladkor povre v alkohol, nato še ocetno-kislinska fermentacija, pri kateri se alkohol spremeni v ocetno kislino.
Naš kis ima minimalno 5% kislost, zato je njegov rok trajanja neomejen.
V ponudbi je:
- JABOLČNI KIS 1l v plastenki
- JABOLČNI KIS 5l v plastični embalaži
SUHO SADJE
Sušenje je najstarejši način konzerviranja sadja. S tem, ko sadju odvzamemo vodo, onemogočimo razvoj mikroorganizmov, ki bi povzročili kvarjenje.
Po klasičnem postopku sušimo jabolčne, hruškove in kakijeve krhlje, slive (s koščicami) in jabolčni čips.
Naše suho sadje je nekoliko trše in temnejše od industrijsko sušenega, ker pri pripravi ne uporabljamo žvepla ali drugih dodatkov. Izdelki so pridelani in predelani naravno.
V ponudbi so:
- JABOLČNI KRHLJI 200 g
- HRUŠKOVI KRHLJI 300 g
- KAKIJEVI KRHLJI 150 g
- JABOLČNI ČIPS 100 g
- SUHE SLIVE 400 g
- MEŠANO SUHO SADJE 300 g (mešanica jabolčnih, hruškovih krhljev in sliv)
JABOLČNO VINO - CIDER
Alkoholno prevret jabolčni sok na Poljanskem imenujemo mošt. Širom Slovenije ima različna imena: tolkovec, tolkec, tukla, bunkovec, jabolčnik, jabolkovec, jabolček, cider. Pridelava je enako zahtevna kot pridelava običajnega vina.
Vse izdelke si lahko podrobneje ogledate ali kupite v naši SPLETNI TRGOVINI.